Artikel: ‘Papierloos werken ingevoerd’

Apotheker Erik Teurlings is eigenaar van drie Service Apotheken in Wassenaar en Voorschoten. Onderstaand artikel heeft hij gepubliceerd op LinkedIn.

Papierloos en geprioriteerde wachtrij van recepten

Vorige week is de laatste en derde apotheek overgegaan op papierloos werken met PI-Farma. De effici├źntie in het werkproces neemt verder toe. Daarnaast, en niet geheel onbelangrijk, neemt de duurzaamheid toe door minder papierverbruik. Documenten – denk aan recepten, bijsluiters en etiketten – worden alleen geprint op het moment dat ze op papier nodig zijn, er komen geen receptbriefjes meer uit de printers. Etiketten komen er alleen uit voor op de verpakkingen zelf en voor de bezorging de adresetiketten.

Daarnaast werken we met een geprioriteerde digitale wachtrij voor recepten, zowel voor invoeren van recepten als voor het uitvullen van de recepten. De etiketten die in de oude situatie na invoeren uit de printer kwamen worden nu niet meer afgedrukt en komen direct digitaal bij het recept.

Medicom en Edifact recepten worden geprioriteerd in de wachtrij op bijvoorbeeld eerste uitgifte, vandaag halen, de voorschrijver is een huisarts op het spreekuur, bezorgen (al of niet vandaag), etc. Zo zijn deze recepten aangeschreven en uitgevuld voor de klant in de apotheek is. Ook onze faxen zijn papierloos. Op papier aangeboden recepten worden direct gedigitaliseerd.

Integratie met Loxis track and trace

In combinatie met het in PI-Farma geïntegreerde track and trace systeem Loxis is zelfs een recept dat nog niet ingevoerd is aan de balie zonder verder zoeken op te roepen en direct aan te schrijven.

Recepten nakijken

Na het aanschrijven zijn de recepten direct na te kijken door de apotheker in de PI-Farma nakijken app. Inscannen van recepten hoeft niet meer en mogelijke problemen zijn vroeg in het proces op te lossen, mocht er na het nakijken iets veranderen aan het recept dan komt dit recept nogmaals langs voor de apotheker om na te kijken.

Bestellingen

Bestelde recepten hebben ook een digitale wachtrij en daardoor is het overzicht over bestellingen en nazendingen beter.

In de apotheek die als eerste overgegaan is op papierloos werken willen de werknemers al niet meer zonder en is de ervaren werkdruk aan het afnemen en de wachttijd voor de klant verder gedaald.

Auteur: Erik Teurlings (apotheker)

#papierloos #duurzaam # pifarma # loxis #efficiency #wachttijd

Meer weten? Vraag snel een demo aan >>